top of page

Důležité výhry, ale i smolné porážky (19.-21.4.2024)

Aktualizováno: 22. 4.

Pomalu, ale jistě se blíží konec sezóny a tento víkend nás čekala pořádná porce utkání. Suverénně tento víkend zvládla hned tři družstva, a to chlapci U12, U14 a dívky U17 💯👍 zajímavostí je určitě také to, že hned tři naše utkaní došla tento víkend do prodloužení 🫢✌️


Chlapci U12 těmito vítězstvími zakončili sezónu a mohou se tak začít postupně chystat na tu následující ⛹️‍♂️


Chlapci U14 si dvěmi výhrami zajistili první místo ve své soutěži JML, za což jim patří velká gratulace 🏆👏


Dívky U17 za sebou mají také svá 2 poslední utkání v soutěži a tyto výhry jsou velmi důležité, jelikož se dostávají před Ostravu v boji o udržení v soutěži 😍👏 Ostravu čekají ještě dvě utkání a nezbývá než doufat 🤞


Svá poslední utkání v playout skupině odehrálo “A” družstvo chlapců U17, kteří v sobotu těsně prohráli, ale v neděli dokázali soupeři nasázet 💯 bodů a s přehledem vyhráli 💪


Dvě porážky si bohužel připsalo záložní družstvo chlapců U17, na které tak přístí týden v neděli 28.4. čekají rozhodující duely s Blanskem doma o pozici v tabulce.


Dvě prohry si zapsaly také dívky U13, které však v první zápase byly velmi blízko své první letošní výhře, bohužel však soupeřkám z Lanžhota nakonec podlehly v prodloužení 😢 ale i tak jim patří za výkony velká pochvala 👏⛹️‍♀️


Přehled jednotlivých výsledků a hodnocení ze strany trenérů jsou dostupné níže.



U12

BASKET Brno - BC Vysočina 14:96 ✅

Basketbal Dubňany - BC Vysočina 46:65 ✅


K posledním zápasům sezony vyrazili kluci U12 do Dubňan, kde se poměřili s družstvy BASKET Brno a místním Basketbal Dubňany. Ještě, než přejdu k hodnocení zápasů, musím vyzdvihnout místní pořadatele za skvělé pohoštění, které bylo připraveno pro všechny účastníky turnaje. Kluci si pochutnali na buchtách a dobrotách všeho druhu a pro nás dospělé byly připraveny lahůdky jako tlačenka, klobásy, nechybělo vínko a ani něco ostřejšího. Všichni, včetně doprovodu, si to celé moc užili. Takže organizátorům dík a palec nahoru.

Samotné zápasy se odehrávaly v pohodové atmosféře.


V prvním zápase jsme se do kluků z Brna zakousli od první minuty a pustili až s konečným hvizdem. Pěkná rychlá hra z naší strany vyústila v jednoznačné vítězství.


I do druhého zápasu jsme vstoupili aktivně, ale nedařilo se nám zakončení a také jsme se trápili s překonáním postavené obrany domácích. Poločasových +6 odpovídalo vývoji. V druhé půli jsme ještě malinko přidali a když se začalo dařit i střelecky a bodový rozdíl narůstal, kluci se dostali do herní pohody a utkání dotáhli do vítězného konce.   


Za předvedené výkony nejen dnes, ale i během celé sezóny jsme cestou domů zastavili u mekáče na hambáče.

I klukům U12 patří za celou sezonu díky a stejně tak všem rodičům a fanouškům, kteří nás podporovali a doprovázeli na zápasech.


U13 dívky

TJ Sokol Lanžhot - BC Vysočina 42:35 p.p. ❌

TJ Sokol Lanžhot - BC Vysočina 46:18 ❌


V sobotu jsme vyrazili na odložené utkání do Lanžhotu. Po dlouhé době jsem mohl využít prakticky všechny hráčky, které letos pravidelně hrají a hlavně v prvním utkáni bylo znát, že můžeme střídat a tím hrát rychleji. 

Děvčata v prvním utkání odehrála bojovný a obranně velice dobrý zápas, který bohužel nedokázaly vyhrát a letos jsme už podruhé prohrály v prodloužení. Celé utkání jsme byli o fous lepší a škoda pár chyb, které nás na konci dostaly do prodloužení, tam už nám nestačili síly a navíc odstoupená obrana domácích byla nad síly našich mladých holek. Za zápas zaslouží pochvalu všechny hráčky jako tým. 


Ve druhém utkání jsme drželi krok jen v první čtvrtině, ale poté jsme přestali hrát úplně kolektivně, dostávali jsme se tím do problémů, které většinou skončili ztrátou nebo přímo košem. 


U14

BC Vysočina - Sokol Babice Kohouti 86:32 ✅

BC Vysočina - Sokol Babice Kohouti 79:31 ✅


V posledním kole ligy JML jsme se utkali s týmem z Babic. Bohužel soupeř byl hned od začátku odevzdaný a smířený s prohrou. To mělo vliv i na nás, kdy jsme bez problému zvítězili, ale nehráli jsme tak, jak bychom si představovali. Během sezóny jsme se hodně zlepšili, soupeřům jsme odskočili a JML vyhráli. Těšíme se na příští sezónu a děkujeme všem za přízeň.



U17 dívky

BC Vysočina - BK Havířov 48:44 ✅

BC Vysočina - Basket Ostrava 69:66 p.p. ✅


Před víkendem jsme si stanovili, že pro záchranu soutěže zkusíme udělat všechno, a tedy že se pokusíme dvakrát vyhrát. Konečně jsme se sešli v plné sestavě, poprvé od začátku ledna (!!!), a dokonce jsme mohli využít i Símu – její účast se však smrskla na necelou jednu čtvrtinu sobotního zápasu proti Havířovu, kdy jí stopku vystavil zvrtnutý kotník. Další hráčky ale pokračovaly ve správném nastavení v boji s Havířovem, se kterým jsme minule prohráli o 65 bodů. První čtvrtina byla remízová, ve druhé nám soupeřky trochu odskočily, ale my jsme jim to ve třetí vrátili a do poslední části tak šli ve vedení o jeden bod. Byla to přetahovaná o každý koš, o každý míč, ale naše hráčky makaly poctivě v obraně (jak správně poznamenala Martina, jednoduché koše jsme soupeřkám nedovolily), a tak jsme se mohli radovat z možná trochu překvapivého, vydřeného a těsného, ale o to sladšího vítězství. Šedin na hlavách trenérů ale opět výrazně přibylo, a to jsme ještě netušili, co nás čeká v neděli...


V neděli byly karty rozdané jasně – prohra znamená poslední místo v tabulce, výhra znamená šanci na přímou záchranu. Plán tak byl zřejmý, na soupeřky z Ostravy vlétneme a pokusíme se zápas rozhodnout co nejdříve. Ale ouha, byly to hostující hráčky, které na nás přiměřeně dravě nastoupily, nám neběhaly nohy, byli jsme všude pozdě, prohráli jsme každý souboj. Nepomohla ani důrazná domluva při timeoutu již ve druhé minutě zápasu, a i nadále padal jeden míč za druhým (mnohdy i s velikým štěstím) do našeho koše. My jsme tomu pouze sklesle přihlíželi a nebyli schopni to zastavit...výsledkem katastrofálního úseku hry byl stav po první čtvrtině 6:23!!! Dá se s tím ještě něco dělat, běželo nám hlavami. Řekli jsme si, že dá, hodíme to za hlavu, do konce zápasu zbývá ještě dost času. A začali jsme bod po bodu z náskoku soupeřek ukrajovat – v poločase už jsme byli na -12 bodech, po třetí čtvrtině -7. Přibližovali jsme se, ale ne tak rychle, jak bychom si představovali, k čemuž dopomohli i sudí několika velmi nepřesnými výroky. Přesto se nám podařilo tři minuty před koncem řádné hrací doby vyrovnat. Soupeřky nám ale zase odskočily na pět bodů, kdy tento rozdíl platil ještě 31 sekund před koncem a já si říkal, že nejsme v NBA, abychom byli (i za pomoci opakovaných timeoutů) schopni vyrovnat. Ale stalo se, Míša trefila veledůležitou trojku (svoji třetí v zápase), a když pak protihráčky několik vteřin před koncem faulovaly Lindu K. při pokusu o další trojku, postavily ji na čáru trestného hodu – kolikrát nás v minulosti neproměňování šestek zradilo.... ale Linda to zvládla skvěle, dvě ze tří dala, a přestože jsme ještě vyrobili nesmyslný faul, soupeřky ho nepotrestaly a šlo se do prodloužení. V něm hostující hráčky znovu daly první dva koše, ale když pak velká Viki trefila dalekonosnou trojku (svoji první v životě?), začali jsem tušit, že někde nahoře je napsáno, že dnes vyhrajeme my-Kikča pokračovala ve výborném ofenzivním výkonu (nakonec v zápase zapsala 29 bodů), a když Míša trefila svoji čtvrtou trojku a překlopila poprvé (minutu před koncem prodloužení) vedení v zápase na naši stranu, soupeřky již odpovědět nedokázaly.  Mohla tak propuknout obrovská radost našich hráček, které si svoje znovuzrození s bouřící halou naplno užily. Nepamatuji si, že bychom absolvovali zápas, který bychom dokázali otočit ze stavu -18... Pochvalu za oba zápasy zaslouží celá naše lavička (je jasné, že na někoho se dostalo více, na někoho méně), ale trenéři hodnotí kladně, že společnou radost sdílely všechny hráčky, ať už jde o hráčky základní sestavy, hráčky střídající či hrající méně i hráčky na listině zraněných – tak by to mělo ve správně fungujícím týmu být vždy, na to, holky, nezapomínejte a navzájem si přejte úspěch.


Na závěr sezóny tak naše hráčky ukázaly, že to v sobě pořád mají, bohužel celá sezóna byla poznamenaná výraznými problémy (zdravotními, ale i jinými) při skládání sestavy-věřím, že kdybychom hráli tak, jako uplynulý víkend, výher bychom měli určitě více než čtyři. Takto však s definitivní záchranou soutěže pro příští rok musíme počkat na její vyvrcholení ve dnech 4.5.-5.5., kdy se rozhodne, jestli budeme muset absolvovat kvalifikaci, či nikoli.




U17

BC Vysočina - Tesla Pardubice 82:86 p.p. ❌

BC Vysočina - Královští Sokoli 100:56 ✅


S vedoucím týmem tabulky jsme sehráli partii, za kterou se nemusíme stydět. První poločas byl z naší strany odehrán parádním způsobem. Dokázali jsme si vyhovět, dařil se rychlý protiútok a i obrana byla ucházející. Zlom nastal u naší zakleté 3. čtvrtiny a náš katastrofální vstup do ní. Soupeř nám dal 12 bodů v řadě a blik, začali jsme hrát příliš individuálně ve snaze zase to strhnout na naši stranu. Utkání jsme sice dovedli do prodloužení, ale tam už jsme jenom přihlíželi hostům.


V neděli jsme z naší sestavy postrádali Kosíka, ale nahradil ho Honza Kubát. Náš excelentní vstup do utkání nám dal křídla. Rychlý protiútok, střelba, obrana, to vše nám fungovalo na jedničku s hvězdičkou. Bylo jedno, kdo nastoupil, zvlášť na Jirku byla radost pohledět. Roste nám pivot par excellence, ale musí vydržet. Zkrátka kralovali jsme všude, a navzdory soupeřově zóně jsme zvítězili. Jsem rád, jak jsme se se sezónou rozloučili. Kluci budou mít chuť do té příští. Kluci, palec nahoru!







U17 "B"

TJ Třebíč - BC Vysočina B 69:54 ❌

TJ Třebíč - BC Vysočina B 66:51 ❌


Černý pátek pro zálohu ligového A týmu v Třebíči. Výprodej bodů důležitých bodů pro naše nasazení do play-off byl celkem nečekaný. Naši dlouzí se vůbec neprosadili pod košem (pouhých 29 bodů!!!), kde byl pro ně zcela nepřekonatelná věž jménem Vilém. Hráči z perimetru se taky moc nepochlapili s procentem střelby, k tomu věru divné rozhodování tradičního dua K@K, místo soustředění na hru komentáře k arbitrům. V obou zápasech jsme se dokázali dostat na rozdíl 4 bodů, ale v pár minutách po hloupých ztrátách a nájezdech do obsazené bedny, bylo po nadějích na zvrácení výsledku. Důležité zápasy jsme si určitě prohráli sami, rozhodčí přispěli ne zcela

podstatným procentem pro domácí. Poměr faulů v prvním špílu 10/24. Trojky celkem 9, TH pouze 21/8.


V neděli 28.4. nás čekají rozhodující duely s Blanskem doma o pozici v tabulce, musíme dohánět velké bodové manko z nepovedených zápasů na Tři krále u Macochy.



bottom of page